Kuchyň jako ze škatulky
29.07.2008
Na trhu dnes sice seženete nepřeberné množství čistících prostředků, vlhčených ubrousků, hadříků a jiných pomocníků speciálně přizpůsobených vždy na určitý typ povrchu, přesto byste měli mít na paměti i jistá pravidla přístupu k tomu či onomu použitému materiálu.
Při čištění všech samotných pracovních ploch v kuchyni bychom se preventivně měli vyvarovat chemickým rozpouštědlům, leštidlům a voskům, dále pískovým, nebo práškovým čistícím přípravkům. Zcela vynechat bychom měli jedovatá bělidla a ostré či drsné pomůcky, jako jsou například drátěnky.
Nerez
K materiálům, které je potřeba nejčastěji čistit, patří jednoznačně nerezová ocel. Nejde však o čištění nijak složité. Jak už z názvu vyplývá, nerez nerezaví a nemusíme mít ani příliš velké obavy z mechanického poškození. V případě tohoto materiálu se řeší spíše problém optický, kdy na jeho povrchu zůstávají viditelné stopy po kapkách vody, nebo po našem dotyku.
K odstranění otisků prstů stačí otřít celý povrch čistým hadrem s několika kapkami stolního či dětského oleje. Skvrny od vody odstraníme čistým lihem nebo bílým octem. Na vodní kámen kromě běžných odstraňovačů pomáhá i citrón.
Dřevo
Péči o dřevo, ať už se jedná o masiv, nebo dýhu, usnadňuje většinou silná vrstva laku. Tu lze jednoduše setřít vlhkým hadrem. Obecně se doporučuje tahy provádět v podélném směru struktury. V případě dřeva bychom si ale určitě měli dát pozor na přílišnou vlhkost. Pochopitelně nemůžeme zabránit přítomnosti páry v kuchyni, měli bychom se ale snažit ji omezit, například pomocí digestoře. Taky bychom měli dávat pozor, kam odkládáme mokrý hadr, vlhkou utěrku a podobně. V nezbytných případech bychom se také měli snažit, co nejdříve, co nejrychleji a především co nejvíce vlhkosti z plochy odstranit. Nejlépe nějakou suchou savou látkou.
Laminát a folie
Jedním z nejčastěji používaných materiálů pro kuchyňské linky je laminovaná dřevotřísková deska potažená fólií nebo dýhou. Úprava s fólií je při pořízení finančně náročnější, na údržbu a čištění to však nemá vliv. V obou případech si vystačíte s klasickými čisticími přípravky, nebo si můžete připravit ekologičtější roztok sami, pomocí vlažné vody a jedlé sody.
Velkým hitem se v poslední době staly rovněž samolepicí fólie. I ty čistíme teplou vodou s přídavkem běžného saponátu.
Sklo
Stále častěji se stává součástí kuchyní i sklo. Nejen v podobě sklenic a mís, ale i coby povrch stolu, kuchyňských dvířek a podobně. Skleněné plochy v kuchyni čistíte prakticky stejně jako okna, zrcadla. Kromě čistících přípravků na sklo existují speciální ubrousky, hadry, ale mnohdy stačí i obyčejná papírová utěrka.
Plast
Ani umělohmotný povrch není náročný na údržbu a čištění. Stačí, a vlastně se i doporučuje, čistit ho pouze tekutými čistícími prostředky a vlhkým hadrem. V případě plastu obzvlášť platí varování před ostrými, drsnými předměty. Pozor tedy například na drátěnky, kartáče nebo písek.
Povrch keramických obkladů se čistí snadno, opět si vystačíte s běžnými čistícími přípravky. Na silně zamaštěné kachličky pomáhá proud teplého vzduchu, například z fénu, před samotným mytím. Tuk se rozpustí a pak už stačí ho je setřít.
Obtížně se čistí spíše spáry mezi jednotlivými kachličkami, kde se má tendenci vytvářet plíseň a vodní kámen. V tomto případě je lépe využít speciálních odstraňovačů vodního kamene s desinfekčními účinky. Těch je naštěstí na našem trhu taky dostatek.
Sporáky
K čištění varných desek, ať už těch indukčních, nebo sklokeramických stačí většinou pouze vlhká utěrka či houbička. Pokud jste přece jen na sklokeramické desce nějaké jídlo připálili, u indukční by se vám to nemělo stát, pak úplně klidně můžete k odstranění připáleniny použít tekutý písek.
Plynový sporák je, co se údržby týče pracnější, nikoliv však náročnější. Musíte totiž nejprve vyjmout všechny rošty, abyste se vůbec dostali k jednotlivým hořákům. Nemusíte se ale za to vůbec bát použít i méně šetrné čistící prostředky, neboť plynové sporáky jsou mnohem odolnější proti poškrábání, než varné desky.
Na první pohled je kuchyň hotová. Při velkém úklidu v kuchyni se hospodyňky nevyhnou přebírání potravin a vyhazování prošlých zásob. Ale o tom možná zase někdy příště.
Autor: Bronislava Supíková
Foto: Villeroy&Boch
Články s podobnou tématikou
Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Kuchyňské dřezy z keramiky
Materiály vhodné na kuchyňský nábytek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Pořizujeme si digestoř – podle čeho vybírat?
Parní čistič
Článek byl zobrazen 9773 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyně
Nové tvary varných desek a varných zón
Kdo má dostatečně velkou kuchyň a není nucen šetřit místem, nemusí se při pořizování nové varné desky omezovat na standardní tvary, kde jsou k dispozici čtyři hořáky – dva vepředu a dva vzadu. Na výběr dnes máte několik netradičních tvarů varných desek, díky kterým můžete pozměnit celkový ráz vaší kuchyně.
Vaření na plynu nebo na skle?
Moderní varné desky nabízí opravdu velký komfort pro své uživatele. Výrobci neustále zdokonalují a inovují nejen design, ale i funkčnost a tak se k zákazníkovi dostávají velmi kvalitní desky, které mají vysokou účinnost ohřevu, jsou odolné proti oděru a jejich údržba je velmi snadná. Stačí si jen vybrat, zda bude sklokeramická nebo plynová.
Drátěný program UVAX - přehledná kuchyň v elegantním designu
Aby byla příprava jídla příjemná, je třeba mít kvalitně vybavenou a přehlednou kuchyň. Každá hospodyňka ale ví, jak je někdy těžké udržet v ní pořádek. Díky drátěnému programu české firmy UVAX, s. r. o. však získá každá vařečka, naběračka, kořenka a další potřeby své místo. Kuchyň bude krásně přehledná a vy budete vždy vědět, kam pro co sáhnout.
Kuchyňské desky z umělého neboli technického kamene
Kuchyňská pracovní deska je nejpoužívanější část kuchyně, na které denně připravujeme pokrmy, krájíme, odkládáme nádobí, a proto by měla být vyrobena z materiálu, který takové zatížení snese. Jednou z možností je kuchyňská deska z umělého kamene, tedy konglomerátu vyrobeného z přírodního kamene. Tyto desky vynikají užitnými vlastnostmi, atraktivními povrchy i barevností.
Kuchyňský design volá po barvě
Vaření a příprava jídel by se měla odehrávat pod barvami spíše optimistickými, aby to „vaření nebylo příliš vážné“. Z tohoto důvodu je dobré volit barvy světlejší. Celá místnost se opticky více rozsvítí. Žlutá, červená a oranžová - to jsou možná ty správné barvy pro pojetí kuchyně vcelku.
Stropní odsavače par
Ne vždycky se z kuchyně linou jen příjemné vůně, občas se stane, že se nám povede i něco připálit. Takového zápachu se samozřejmě chceme co nejdříve zbavit. Otevřené okno příliš nepomáhá, vyhráno tak mají ti, kdo si domů pořídili stropní odsavač, který zajistí co nejrychlejší odsání výparů z místnosti.
Výběr kuchyňského studia
Přestože je na trhu kuchyňských studiích, prodejců nábytku i specializovaných truhlářů dostatek, vybrat si novou kuchyni není vůbec jednoduché. Správné rozvržení kuchyně je věda, a je tedy lépe si nechat poradit od odborníků. Každá kuchyň je totiž originál.
Méně času v kuchyni, více času na zahradě
Kdo by chtěl trávit léto zavřený v kuchyni? Maximálně tak váš pes, který se jak dlouhý tak široký roztáhne na studených dlaždičkách, aby si ochladil kožich. Vy si ale pusťte do interiéru trochu toho sluníčka, nebo se rovnou přestěhujte na zahradu, kde se vaření stává tou pravou zábavou.