Vaříme v tlakovém hrnci
01.08.2007
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.
Předpokládat, že rendlík na principu tlakového efektu páry byl dílem líného gurmána, který se nechtěl zdržovat hlídáním a podléváním pokrmu je naprostý omyl. I když, francouzská kuchyně má něco do sebe. Spousta zeleniny, masa, mořských plodů a koření - spolu s eskamotérskou přípravou pokrmu - je přehlídkou kuchařského umu. Není Francouze, který by nemiloval jídlo a to byl asi jeden z důvodů, který fyzika Denise Papina inspiroval k vynálezu tlakového hrnce. Jeho objev sice zpočátku sloužil chemikům jako tlaková nádoba a pro vaření, o což Papin původně usiloval, se jeho tlakový hrnec dostal do kuchyně poprvé až o osm let později, v roce 1687.
Proč si pořídit papiňák?
Poměrně dlouho trvalo než lidé přišli „papiňáku“ na chuť. Než si uvědomili, že doba vaření se podstatně zkracuje, a navíc si v tlakovém hrnci uvařené potraviny udržují svou původní chuť. Dnes již víme, že na úsporu energie má vliv velikost nádoby, která odpovídá velikosti plotýnky a dokonale na ni přiléhá. Pořídíme-li si tlakový hrnec, při vaření masa ušetříme 60 až 80% času a 40 až 50% energie. Moderní tlakový hrnec využívá k vaření vyšší tlak než atmosférický. Při teplotě výrazně vyšší než je bod varu vody se pokrm rychleji uvaří a jeho chuť zůstane výraznější. Přitom si vložené potraviny uchovají svoji biologickou hodnotu, protože doba vyluhování je zkrácena proti klasickému vaření až o jednu třetinu. Další výhodou tlakového hrnce je menší spotřeba tuku a to, že není třeba stále dolévat tekutinu. Pokrm se nepřipálí, zvláště u hrnců se zesíleným sendvičovým dnem. Proto je příprava pokrmů v tlakovém hrnci doporučována jako velmi šetrné a zdravé vaření, pro dětskou a vegetariánskou stravu a při redukční dietě.
Na původním principu vynálezu tlakového hrnce se během vývoje výrazně změnil materiál a způsob jištění proti přetlaku. Pro „papiňák“ jsou charakteristické silné stěny a poklice opatřená pohyblivým ventilem, který propouští přebytečnou páru, aby nedošlo k nebezpečnému zvýšení tlaku. Nejnovější tlakové hrnce se mohou pochlubit pojistnými ventily s možností regulace teploty. Nižší teplota je ideální pro přípravu masa, polévek či vývarů. Ačkoliv je hrnec opatřen tepelnou pojistkou, nesmí se naplnit vodou přes míru, protože by při vaření mohlo dojít k příliš rychlému nárůstu tlaku. Stejně tak se vyvarujte přidávání většího množství naťových (i sušených) bylinek, které by mohly otvory v pojistce ucpat. Tlakové hrnce jsou většinou nerezové, dražší modely se sendvičovým dnem, vhodným na všechny druhy sporáků včetně indukčních. K typům hrnců je jako příslušenství koš na zeleninu nebo pařák pro dvouvrstvé vaření. Výběr velikosti tlakového hrnce závisí na nejčastěji připravovaných počtu porcí. Trh nabízí „papiňáky“ s objemem od dvouapůl litru až po osmilitrové či větší. Nerezové nádobí se bez problémů umyje v myčce nebo ručně ve vodě s přídavkem saponátu. Čas od času je dobré vyměnit na poklici těsnění a zkontrolovat průchodnost pojistného ventilu.
Co by mělo v obalu (a na obalu) spolu s tlakovým hrncem být? Samozřejmě nesmí chybět údaj o objemu, hodnota pracovního tlaku, český návod k použití, návod jak s hrncem zacházet před prvním vařením a případně náhradní pojistka a těsnění. Solidní prodejce k návodu přikládá i seznam servisních partnerů. Může se totiž stát, že hrnec vinou výrobní vady nemusí správně fungovat, proto je uschování paragonu pro případnou reklamaci velice rozumné.
Text: Irena Forejtová
Foto: archiv firem Fagor, Silit, Fissler
Články s podobnou tématikou
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Nákup příborů a následná péče o ně
Jak se vaří v římském hrnci
Když nádobí, tak kvalitní
Čisté nádobí bez práce
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Kuchyňské vybavení
Článek byl zobrazen 19742 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Dárky na Vánoce - vrací se šunkovary a hitem jsou stále silikonové formy
Vánoce se neúprosně blíží a my už přemýšlíme, co zase budeme kupovat za dárky pod stromeček. Několik dobrých nápadů jsme si pro Vás připravili. Hlavně se nebát a všechno vyzkoušet!
Vaříme v elektrické pánvi: Jaké jsou její hlavní výhody?
Kdo by neznal Remosku, klasiku české kuchyně? Je to lety osvědčená stálice, v níž vaří generace žen. Jedná se o elektrickou pánev, která má široké využití a hodí se jak doma, tak třeba i na chatu či chalupu. Vedle Remosky dnes najdete na trhu mnoho dalších druhů a typů elektrické pánve, tak si je pojďme blíže představit.
Povrchová úprava vodovodních baterií
Mezi umyvadlovými i džezovými bateriemi dnes jednoznačně vede chrom. Co když ale nejste zrovna fanoušci chladné krásy a středního proudu. Jaké jsou možnosti a proč se rozhodnout pro jednu z nich?
Pořizujeme si digestoř – podle čeho vybírat?
Propojení kuchyně s obývacím pokojem patří mezi trendy nového bydlení. Vedle svých nesporných výhod, však s sebou přináší i řadu omezení. Jedním z nich je i linoucí se vůně připravovaného jídla po celém bytě. Proto je dnes téměř nezbytností pořídit si kvalitní digestoř, která veškeré pachy a páry zachytí. Podívejme se, na co se při jejím výběru zaměřit.
Užiteční pomocníci pro vánoční pečení
Možná se na pečení vánočního cukroví těšíte, možná je pro vás jen nutným zlem. Ať tak či onak, bez voňavého cukroví by nebyly ty správné Vánoce. Pokud se chystáte v nejbližších dnech pustit do díla, nebojte se vyzkoušet některé nové pomůcky, které vám práci velmi usnadní. Uvidíte, že vás pečení cukroví začne bavit a nebudete vědět, kdy přestat.
Třídit odpad je nejen moderní, ale hlavně chvályhodné
Při zařizování kuchyně byste určitě neměli zapomenout na dostatek místa pro odpadky. Vzhledem ke stále více znečištěnému životnímu prostředí by dnes každá domácnost měla svůj odpad třídit. A to nejlépe rovnou hned - tedy v kuchyni.
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Nejen pro uchování plodů z vlastní zahrádky využijeme sušičku ovoce a zeleniny. Houbařská sezóna je v plném proudu a o tom, že opravdu rostou, se přesvědčujeme v lese na každém kroku.
Fondue není pouze jídlo
Každý milovník fundue vám řekne, že nejde pouze o jídlo, ale doslova o obřad. K fondue je vždy potřeba určitá atmosféra, správné ingredience a hlavně ten správný fondue set. Možná jste dosud nevěděli, že i mezi jednotlivými soupravami existují rozdíly.