Ergonomie 5. díl - ergonomie v kuchyni
02.03.2010
Kuchyň je z hlediska bezpečnosti pokládána za jedno z nejrizikovějších míst v domácnosti. Kuchyňské pohromy nejčastěji pocházejí z popálenin o horkou plotnu, může jít o úrazy hlavy při otevřených horních skříňkách, i špatně uložené ostré nože dokážou způsobit nepříjemnosti. Aby tomu tak nebylo, je třeba při zařizování kuchyně dbát na jisté ergonomické zásady.
Uspořádání kuchyně – pracovní zóny
Ergonomie kuchyně se zaměřuje na pravidla bezpečného a pohodlného pohybu v kuchyni.
V kuchyni by mělo být vše po ruce. Když přijdeme z nákupu je potřeba potraviny uložit do spíže a chladničky. Proto je dobré vedle této úložné zóny počítat s prostorem pro odložení nákupní tašky nebo přepravky. Před samotným vařením zpravidla putují potraviny do dřezu. Součástí mycí zóny může být i myčka nádobí. Potraviny po očistě přesouváme do zóny přípravné, která by měla být dlouhá alespoň 90 cm. Vedle této zóny by měla být umístěna varná zóna. U ní bychom si měli ponechat dostatek místa po stranách, kde můžeme odstavit třeba horký hrnec z plotny.
Optimální sestava by tedy měla začít zleva spíží, po které následuje lednice, pokračuje manipulační plocha, hned vedle mycí centrum s další pracovní plochou navazuje na varné centrum, které pokračuje k servírovací ploše. Pamatujte na to, že pro leváky je to přesně naopak. Součet délek magického trojúhelníku spojujícího tři zóny – ukládání potravin, mytí a vaření v případě kuchyně uspořádané do písmene L, by neměl přesáhnout 650 cm. Jinak se při vaření uchodíte. Princip u jinak půdorysně řešených kuchyňských sestav, které připouštějí určité inovace, by však měl zůstat stejný.
Rozměry a čísla
Ergonomická pravidla se týkají nejrůznějších čísel, podle nichž by měl být v kuchyni rozmístěný nábytek včetně jídelního stolu, pracovních ploch a nejrůznějších spotřebičů.
Důležitá je hloubka a způsob otevírání skříněk. Věci ve skříňkách by měly být uloženy přehledně a viditelně. Hloubka skříňky je doporučena od 15 do 30 cm. Horní skříňky a police nemají přesáhnout výšku 190 cm.
Z poznatků ergonomie vyplývá, že dřez má mít umístění o něco výš než okolní pracovní plocha, naopak níže by měla být varná deska. Umístění trouby je praktické nad pracovní deskou s ovládáním ve výšce očí.
Výška pracovní desky by měla být variabilně nastavitelná. Například pro osobu, která měří kolem 165 cm by standardní výška měla být 86 cm, ale pro osobu vyšší by měla mít až 90 cm. Přípravná plocha na pracovní desce by měla mít rozsah 80 až 120 cm. Tato plocha by měla mít své místo mezi mycím a varným centrem. Součástí přípravné plochy by se mohl stát závěsný program s kuchyňským náčiním, po ruce by měla být zásuvka s příbory a noži.
Mycí centrum s dřezem má být o něco výše nad pracovní deskou, asi ve výšce 95 až 105 cm od podlahy. Zpravidla po levé straně dřezu by měl být prostor pro odkladní plochu, jejíž rozměry je potřeba zvětšovat podle počtu členů rodiny. Minimální odkladní prostor pro 1 – 2 členy v domácnosti vyžaduje 40 cm, s přibývajícím počtem osob navyšujeme až na 70 – 100 cm. Dbejte na dostatečné osvětlení všech částí pracovní plochy. Optimální je jednolité světlo například v podobě delší zářivkové trubice, které nevrhá příliš stíny.
Kuchyňská sestava bývá ve spodní části zpravidla ukončena nohami nebo soklem, ale může být také zavěšená. U zavěšených spodních skříněk je důležité počítat s vyšší vahou nádobí zde umístěného. Pokud si pořídíte sokl, tak by měl být vysoký 10 až 15 cm a trochu ustupující, aby vznikl prostor pro nohy.
Průchod mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou by měl být široký 120 až 140 cm. Abychom se mohli volně pohybovat kolem stolu a židlí, je dobré mít kolem jídelní části prostor minimálně 90 až 100 cm. Kulatý stůl potřebuje místa ještě více.
Spotřebičů je stále více
Nejprve zvažte, jak se v kuchyni pohybujete, třeba si nechejte poradit v dobrém kuchyňském studiu, a teprve pak rozhodujte o rozmístění instalací pro potřebné spotřebiče. Správné napojení elektrospotřebičů a jejich integrace do kuchyňské sestavy je další podmínkou pro dodržení ergonomických zásad v kuchyni. V úvahách o umístění drobných spotřebičů ať už se jedná o mixéry, kávovary, kráječe a šlehače, případně rádio přehrávač CD/DVD nebo televizor, určitě rozhoduje možnost připojení do elektrických zásuvek.
Varné desce příliš nesvědčí umístění v rohu kuchyňské sestavy. Úplně ideální místo není ani pod oknem, protože u plynové desky nebo sporáku se může klidně stát, že plamen zhasne průvan. Aby bylo vaření pohodlné, je potřeba na obou koncích a rozích pracovní desky vzdálenost 20 až 30 cm. Tam mají své místo potraviny, nádobí a náčiní, které jsou potřebné k vaření.
Pro dobrý přehled o tom, co zrovna bublá v nejvzdáleněji umístěném hrnci na plotně, je doporučováno snížit varné centrum alespoň o 10 cm pod úroveň pracovní desky. Odsavač par by měl být od varné desky vzdálen 60 až 70 cm. Trouba by měla být umístěna v prostoru mezi úrovní očí a pasu, takže dno trouby od podlahy by mělo být vzdálené asi 115 cm.
Do sestavy kuchyňské linky lze zařadit i další spotřebiče jako například samostatnou horkovzdušnou troubu nebo drtič odpadků, případně i nástěnných plynový kotel. Co sem skutečně nepatří především z hygienických důvodů – je automatická pračka.
Zbavte se chyb – rady a vychytávky
Dodržení pravidel ergonomie je důležité víc, než bychom připustili. Určitě je doporučeno se zbavit navyklých nevhodných stereotypů, kdy například sporák měl své místo hned vedle dřezu. K často opakovaným chybám patří například i digestoř s nevyhovujícím výkonem, nevhodné výšky i délky pracovních ploch a celkově špatné řazení.
Existuje spousta vychytávek, které dokážou vaření a pohyb v kuchyni zpříjemnit. Patří k nim třeba závěsný, případně drátěný program s košíky pro nezbytné drobnosti. K dobré ergonomii v kuchyni rozhodně patří i odpadkový koš nebo jejich sestava k třídění odpadu. Pohodu a komfort v kuchyni poskytnou nejrůznější výsuvné police a celá škála kovových systémů pro vnitřní organizaci. Protože moderní kuchyně jsou dispozičně řešeny se všemi policemi a skříňkami až po strop, bude dobré pořídit si skládací schůdky.
-ar-
Foto: archiv firem Mobalpa, Ally studio, Blum
Články s podobnou tématikou
Materiály kuchyňských pracovních desek
Luxusní kuchyně
Zařizujeme kuchyni od A do Z
Vaření bez par
Odsávaní par
Poradna: Rekonstrukce kuchyně a koupelny
Malá kuchyň - více přemýšlení
Vaříme, ale kde a na čem?
Dřezy z umělého kamene jsou téměř nezničitelné
Volba kuchyňské linky
Drtiče odpadků
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Článek byl zobrazen 31733 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyně
Kuchyňská linka - klíčová část vybavení interiéru
Nejste již spokojeni se stavem Vašeho bytu? Pohráváte si s myšlenkou na změnu třeba v kuchyni? Jste příliš časově vytíženi na to, abyste celý průběh rekonstrukce bytu zvládli sami? Načerpejte informace, ptejte se, nechejte si poradit a vysvětlit nové trendy v designu, materiálech i prostorových záludnostech.
Kuchyňské desky z přírodního kamene jsou odolné a krásné
Pokud chcete mít v kuchyni originální a estetický prvek, který je zároveň plně funkční, sáhněte po pracovní desce z přírodního kamene, přesněji řečeno ze žuly, která je pro výrobu pracovních desek do kuchyně nejvhodnější.
Moderní kuchyně se hodí do novostavby i na chalupu
Moderní kuchyně jsou charakteristické zejména čistými jednoduchými liniemi, nadčasovým designem a použitými materiály. O moderním stylu kuchyně většinou uvažujeme v souvislosti se zařizováním novostavby, ale vhodně zvolená moderní kuchyně perfektně zapadne i na chalupu nebo do domu na venkově.
Vaření a stolování podle Feng-šuej
Feng-šuej, kromě mnoha jiných věcí, zkoumá a popisuje energetické působení tvarů, barev a materiálů na člověka v prostoru a v čase. Stejný energetický účinek však na nás má strava, připravená našima rukama v kuchyni zařízené podle zákonitostí feng-šuej.
Betonové pracovní desky - dlouhá životnost a osobitý design
V českém designovém rybníčku se jedná o ještě ne plně zažitý trend, který svou osobitostí dokáže udělat z každé kuchyně originál. Betonové pracovní desky jsou zárukou kvality a můžete se spolehnout na to, že díky vlastnostem materiálu nebude nikdy žádný kus stejný.
Díky nanotechnologii vznikl výjimečný povrchový materiál FENIX NTM
Výrobci moderních materiálů používaných v interiérech přicházejí neustále s inovacemi, které ovlivňují vzhled i funkčnost materiálů a nábytku. Jednou z těchto novinek je povrchový materiál FENIX NTM italského výrobce Arpa Industriale. Díky unikátním vlastnostem nachází materiál uplatnění v kuchyních, koupelnách, ale také ve zdravotnictví nebo dopravě. Co je na něm tak výjimečného?
Jak vybrat kvalitní nerezový dřez?
Dřez je důležitou a neodmyslitelnou součástí každé kuchyně, neslouží pouze k umývání nádobí, ale používáme jej také při přípravě nejrůznějších pokrmů. Poslední dobou se z nepostradatelné součásti kuchyňské linky stává výrazný designový doplněk. Na výběr je z mnoha moderních materiálů, ale k těm nejoblíbenějším stále patří nerezová ocel.
Vstupujeme do světa prostírání
Prostírání se stalo téměř nezbytným doplňkem jídelního stolu. Chrání jej před znečištěním i poškozením, ale plní i neméně důležitou dekorační funkci. Právě to, jaký druh prostírání zvolíme, dodá našemu stolování tu správnou atmosféru.